FELSEFENİN TESELLİSİ / ŞİFA SÖNMEZ

Ne zaman depresyonda olsam ve ne zaman bir sıkıntımı kendimce aşmaya çalışsam hep bu kitabı elimde buluyorum. Çocukluk yıllarımdan beridir aldığım tüm kitaplara, alındıkları yerleri ve tarihi not düşerim. Dramatik bir şekilde bir tek bu kitabıma not düşmemişim. O yüzdendir ki kaç yıldır ne zaman başım dara düşse, ne zaman bir şeyler okuyup çareler bulmaya çalışsam bu kitaba başvurduğumu bilemiyorum. Fakat her okuduğumda yaşadığım rahatlamayı çok iyi biliyorum. “Felsefenin Tesellisi” bir kitap ismi olarak belki garip belki de korkutucu gelebilir okurlara (şahsen bana öyle gelmişti). Aksine, dolu dolu ve de okuyucuyu sürükleyen bir anlatıma sahip, hiç de korkunç olmayan bir kitap. Felsefenin hayattaki birçok alanda bize bir teselli bulabileceğini, çare bulamasa da zihnimizin sohbet edebileceği bir dost olabileceğini söylüyor. Kitabın ana başlıklar altında konuları toplaması sayesinde okuyucu, derdinin tesellisini nerede bulacağını rahatlıkla görebiliyor. Böylece size, kitabı ilginizi çeken yerden okuyabilme fırsatı sunuyor. Aşk, parasızlık, kendini yetersiz hissetme ve çeşitli zorluklar gibi evrensel konuları teselli konusu olarak seçen yazar; bunu bilinçli bir şekilde mi yapmış bilemem, ama kişiye, yaşadığı zorlukların herkes tarafından paylaşıldığı mesajını veriyor. Böylece kişiye psikolojik açıdan da bir rahatlama sağlıyor. Örneğin, “Kırık Bir Kalbin Tesellisi” (5. Bölüm) başlığı altında Schopenhauer’a değinmesi çok hoş. Onun yaşadığı talihsiz hayat ve felsefe tarihinin en karamsar filozoflarından biri olması, okuyucunun kendi derdini unutup Schopenhauer’ın derdine üzülmesini sağlayacak kadar etkili. Pek tabii ki bu kitabı her okuyanın bir derdine çare bulmak için okuduğunu varsaymak doğru değil. Yine de kitabın okuyucuları, emim ki bir derdi olduğunda bu kitabın sayfalarında teselli bulabileceklerdir. Eski döneme ait verilen örneklerden günümüze dair sorgulamalara ve sonuçlara da ulaşmak mümkün. Örneğin, entelektüel yetersizlik üzerine, 4. Bölüm’de Montaigne’in o dönemin Fransız eğitimini eleştirdiğini görüyoruz. Akabinde Montaigne, o bomba soruyu soruyor:

(Bir kişi hakkında) Hemen şunları soruyoruz, “Yunanca ya da Latince biliyor mu?”, “Şiir ya da düzyazı yazabilir mi?” Ama asıl önemli soruyu sormak en son aklımıza geliyor: “Daha iyi bir insan, daha iyi bir bilge oldu mu?” Oysa kimin daha çok şeyden anladığını değil, kimin daha iyi anladığını merak etmeliyiz. Biz yalnızca belleğimizi doldurmakla uğraşıyor, kavramayı, doğruyu yanlıştan ayırt etme becerisini kazanmayı o kadar da önemsemiyoruz. 

Günümüz eğitim sisteminde, biz de hâlâ bu sorular ile uğraşmıyor muyuz?
Sonuç olarak, ister felsefe okuyucusu olun, ister felsefe okuyarak derdinize derman arayın, bu kitap hem entelektüel açıdan, hem de verdiği örneklerin bolluğu açısından okuyucusunu yeterince doyuruyor.


Felsefenin Tesellisi
Alain De Botton
Sel Yayıncılık
Çeviren: Banu Tellioğlu Altuğ

3 yorum:

Güzel bir kitap olduğuna eminim, henüz okumadım ama, Alain De Botton'dan Mutluluğun Mimarisi'ni okumuştum, süperdi. Bu kitabın da öyle olacağını düşünüyorum. Paylaştığınız için teşekkürler.

Vayy bee bu kıtabı benım dısımda okuyan bırılerının de oldugunu bılmek ne guzel :) ben ıngılızcesını okumustum , orada the wheel of fortune ( zengınlık tekerlegı gıbı bısey ):) konusu vardı , zengınlıgın bır tekerlek oldugunu ve kımsede hıcbırzaman olene dek durmadıgını anlatıyordu. Zengınlık sıze ugrar ve gecer , oyuzden dunya mallarına guvenmeyın dıyordu. Gercekten cok cok guzel bır kıtap , paylasım ıcın tesekkurler ve tebrıkler :)

Zeynep

Alain De Botton okumak, dünyaya gözlüklerinizi takarak bakmak gibi bir duygu. Beğendiğiniz için çok mutlu oldum :) Teşekkür ederim...

Yorum Gönder