SEVDA DOLU BİR YAZ / İMRAN GÜNDÜZ ALPTÜRKER

Kitabın adının aksine tek bir mevsim değil; mevsimler, soğuk kışlar, sıcak yaz günleri anlatılıyor kitapta. Ancak başlangıçta en soğuk günlerde bile bir mutluluk sıcaklığı yaşanırken yazlar soğumaya, renklerini kaybetmeye başlıyor. Adına “büyümek” denen olayı yaşıyor hikâyelerin kahramanı küçük kız.

Aslında birbirinden ayrı, ikisi birbirine bağlı, diğeri bağımsız üç öyküde anlatılmış olaylar; aynı zamanda kitabın başkahramanı olan Şehrazat’ın ağzından. Uzaklarda çalışan, kısıtlı zamanlarda evde bulunan denizci bir baba, şefkat dolu, içli bir anne ve gençliğin heyecanlarıyla dolu bir genç kız ile küçük kızın teyzesi hikâyelerin temel kahramanları. Bir tarafta da umutsuz bir aşk hikâyesi, sonrasında vakitsiz gelen ayrılığın umutsuzluğuna dayanamayıp akli dengesinden olan, o günden sonra hiç konuşmayan dayının öyküsü… Bütün bu kahramanlar öylesine gerçek ki içimizden insanlar, sokakta gördüğümüz, kapalı kapıların ardında yaşanmışçasına tanıdık geliyorlar bize. Bu kitabı okuyup da çocukluğuna dönmeyen yoktur sanırım. Baş kısımlarda öyle mutlu tablolar yer alıyor ki sonradan onların zaman akışı içinde dağılmaları, zamanın yıpratıcılığından dağılan renkleri ister istemez sizi de hüzünlendiriyor. Size pencereden olayları seyrettirmeyen, sizi sıcak havasıyla, içtenliğiyle ve gerçekliğiyle saran, elinize aldığınızda kolaylıkla kendinizi kaptırıp farkında bile olmadan uzaklaşacağınız bir dünya... Zaman zaman yüreğimizi burkan, bazen sevindiren, çokça da umutlandıran… 

Füruzan okurları bilirler; daha çok kadın öyküleri vardır kitaplarında. Kadınların duygularını, dünyalarını en iyi anlayan, anlatan yazarlardan biridir ve Sevda Dolu Bir Yaz da bunun en güzel örneklerinden.



Sevda Dolu Bir Yaz
Füruzan
Yapı Kredi Yayınları

0 yorum:

Yorum Gönder