BÜYÜK ERDEMLER RİSALESİ / AYFER NİĞDELİOĞLU

Önce, yazarı tanıyalım; 1952 yılında doğan Fransız eğitimci ve filozof Andre Comte-Sponville, siyasetin dünyamız üzerindeki belirleyici etkisinin yetersizliğini görmüştür. Morali yükselen değer olarak incelemiş ve fikirlerini okurlarıyla paylaşmıştır. Hâlen Sorbonne Üniversitesi’nde profesör olarak görev yapmaktadır.

Kitapta bahsi geçen erdemler:  Nezaket ● Sadakat ● Basiret ● Ilımlılık (İtidal) ● Yiğitlik (Cesaret) ● Adalet ● Cömertlik ● Merhamet ● Bağışlama ● Minnet ● Alçakgönüllülük
● Sadelik ● Hoşgörü ● Saflık ● Yumuşak Huyluluk ● İyi Niyet ● Mizah ● Aşk / Sevgi

Ahlakın tamamen uygulamalı olması gerektiğini, bilip de uygulanmayan bilginin anlamsızlığının dile getirildiği sayfalar arasında Kant, Spinoza ve Aristoteles’in görüşlerinin çarpışmasına tanıklık etmekte okurlar.

Kitapta, söz konusu erdemlere güncel bir perspektiften bakılmakta. Nezaket ne kadar erdemdir? Gerçekten erdem midir? “Evet” diye yanıtlamadan önce yetişkinlerin hakaretamiz, çocukların ise dalkavukça nezaketlerini gözümüzde canlandıralım. Nazik bir Nazi, Nazizmin neyini değiştirir?

Sadakat erdem midir? “Evet” diye yanıtlamadan önce, “Neye sadakat?” sorusunu soralım.

Tulumbaya dökülen su gibi hareket başlatan kitabı okurken “dürüstlük”, “sabır” gibi erdemlerin sorgulanması da kendiliğinden doğmakta ve yanıtlarını bulmak okurlara kalmaktadır.

Büyük Erdemler Risalesi
Andre Comte-Sponville
Çeviri: IşıkErgüden
İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları

0 yorum:

Yorum Gönder