FREJ APARTMANI'NIN ESRARI / NİLAY DALYAN

Usta Kalemlerden Masallar dizisinin ikinci kitabı olan Frej Apartmanı’nın Esrarı, Uluslararası Çocuk Kitapları Kurulu’nun (IBBY) üyesi olan Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği’nin 2009 yılı, Yılın En İyi Çocuk Romanı ve Havva Alp’in grafik tasarımı ile Yılın En İyi Çocuk Kitabı Tasarımı ödülüne layık görüldü. Bence de çok güzel bir tasarımı var. Ayrıca çizer Gökçe Akgül’ün (http://tombikprens.blogspot.com) kitaba kattıklarını da atlamamak gerekir.
Frej Apartmanı’nın Esrarı, iyi arkadaşlar olan Nazlı ile Osman’ın maceralarını anlatıyor, ancak burada açıklamayacağım bir sebepten Osman ortalıklardan kaybolunca çoğunlukla Nazlı’nın macerası hâline de dönüşmüyor değil hani. Bir gece Nazlı ile Osman, tüm mahallede büyük ilgi uyandıran Madam Anjel ile tanışırlar ve gerisi tabii ki kitapta.

Kitabın, olayın geçtiği mekânı hayal edebilmemizi sağlayan anlatımını ve siyah-beyaz çizimlerini çok beğendim. Ayrıca “Ne olacak şimdi?” hissini de...

Şimdi karakterlerimizi inceleyelim:

Nazlı: Nazlı’yı okurken, bu ne gözü karalıktır diye şaşırmamak mümkün değil. Çocuk merakı, işte böyle bir şey olsa gerek. Kendince kaygıları, heyecan ve korkuları da yok değil Nazlı’nın. Tabii nasıl olmasın, İstanbul’un üzerinden uçup; dehlizlerde nefes nefese koşmak kolay mı?
Osman: Nazlı’nın heyecanlı arkadaşı. Bir gece elinde Madam Anjel’in davetiyesiyle çıkagelir ve her şey başlar.
Madam Anjel: Frej Apartmanı’nın en üst katında yaşayan, mahallenin güzel, esrarengiz ve en çok konuşulan kişisi. Akşamları evinde ağırladığı misafirleri ve verdiği davetler de kendisi kadar merak konusu.
Sihirbaz Hans Feretti ve Eşleri: Madam Anjel’in davetlerinin baş misafirleri.
Mihri Abla: Nazlı’nın zor bir anında birden ortaya çıkan, Aydede Apartmanı’nı sakinlerinden. İyi mi, kötü mü olduğunu pek çözemediğim bir kahraman.

Sizlere bu kitabın öğreteceği şeyin sözünü veremem. Bilemiyorum belki de okuduğum sırada öğrenmeye niyetim yoktu pek, sadece eğlenceli yanlarıyla ilgilendim ben de. Öğrendiğiniz şeyleri yazmanızı sizlerden bekliyorum onun için.

Anlaşılamayacak bazı kavramların olması ve aile kavramının dışarıda kalması sebebiyle 9-12 ve daha da üzeri yaşlar için uygun bir kitap olduğunu düşünüyorum. Fantastik bir kitapta nereden çıktı şimdi bu “ailenin yeri” sorgulaması diyebilirsiniz; ancak kahramanlar Türk, mekân İstanbul, çocukların gittiği okul Evliya Çelebi İlkokulu. Dolayısıyla insan bu çocukların sanki bir de aileleri vardır diyor. Peki ya sizce?


Frej Apartmanı'nın Esrarı
Nazlı Eray
Çizer: Gökçe Akgül
Doğan Egmont Yayınları


0 yorum:

Yorum Gönder