GOOGLE'IN BÜYÜLÜ ÖYKÜSÜ / FATİH DEMİR

Bu kitabı herkes okumalı gibi bir şeyi asla söyleyemem. Çünkü yarın, gidip alırsınız kitabı, sonra biraz okuyup bırakırsınız, benim de kulağımı çınlatırsınız. Hayır, herkes okumasın bu kitabı. İnternetle, aramayla daha doğrusu bu konularla ilgili değilseniz okumayın demiyorum, ama tavsiye de etmiyorum. Çevirisi pekiyi yapılmamış maalesef. Dili biraz ağır kalmış. Terimler bir hayli fazla. Bu yüzden, eğer ilgili değilseniz ve bir merak duymuyorsanız baştan beri, bu kitaptan uzak durun.

John Battelle’nin yazdığı kitabın Türkçe çevirisi 320 sayfa. Kitap, Google hakkında yazılmış en kapsamlı çalışma. Battelle’nin yaptığı araştırmanın boyutu inanılmaz. Okuduğunuz her sayfada yazarın alın terini düşünüyorsunuz. Google hakkında gelmiş geçmiş en iyi araştırmayı yapmış. Kitaba aramanın nasıl başladığıyla başlıyor, Google’dan önce bu sektörde yanlış yaptığı için nankör olan internetin çöplüğüne sürüklenen markalarla devam ediyor ve Google’ın hangi şartlarda doğduğuna geliyor. Daha sonra Google’ın serüvenini anlatıyor.
Google’ın daha önce yapılmış hatalara düşmemesinin sebebi; ilk arama motoru Archie’den sonra doğan gerçek ve manada ilk iyi arama motoru olan Alta Vista’nın hatalarıyla Google’ın yapmaması gerekenleri –onun önünden giderek¬ ona öğretmesidir.
Google’ın kurucuları; Rus-Yahudi bir ailenin çocuğu olan, Maryland Üniversitesi’nde Matematik ve Bilgisayar Mühendisliği okumuş ve Stanford Üniversitesi’nde yüksek lisans yapan Sergey Brin ile yine Yahudi asıllı olup Michigan Üniversitesi’nde Bilgisayar Mühendisliği okumuş, tıpkı Sergey Brin gibi yüksek lisans için Standford’a gelmiş iki gençtir. Stanford’a gelmelerinin nedeni, kitapta anlatılana göre, bu üniversitenin bir teknoloji çiftliği olmasındanmış. Her türlü imkân olduğu için daha önce de birçok dev şirket (Yahoo) bu kampüs içerisinde doğmuş.

Google, bu iki gencin doktora tezidir. Arama motoru için tüm web’i tararlar ve üniversitenin kendilerine sağladığı bilgisayarlarla milyonlarca link ve url indekslerler. Web sitelerinin sahiplerinden üniversite yönetimine şikâyetler gelmeye başlar. Neden bizim sayfalarımızın içeriği taranıyor, derler. Neyin peşinde oldukları hakkında bilgi isterler. Üniversite yönetimi bir süre tahammül eder, ancak bir gün ikisi de kampüsten ayrılmak zorunda kalır. Bir anlamda kovulmuşlardır. Üzgün bir şekilde eşyalarını toplayıp üniversiteden ayrılırlar. Tek başlarına bu projeyi gerçekleştiremeyeceklerini düşündükleri için sponsor aramaya başlarlar. Kendilerini anlatırlar, işe yeni elemanlar alırlar. O gün için, günde 10.000’den fazla arama gerçekleşiyordur. Ama ne yazık ki gelen teklifler çok düşüktür. Stanford’tan tanıdıkları Cheriton, onları SUN’ın kurucularından olan Andy Becholsheim’la tanıştırmayı önerir. Mail gönderirler buluşmak için. Google’ın demosunu gösterirler buluştukları yerde. Bazı soruları yanıtlarlar ve Google için ne istediklerini söylerler. Becholsheim ise “Bu yeterli değil, bunun iki katı olmalı” der. Page ve Brin bunu kutlamak için Burger King’e gider ve kahvaltı yaparlar. 7 Eylül 1998’de Google resmen kurulur. O güne kadar Sergey’in odasıdır ofisleri. Ancak artık çok dar gelmektedir bu oda ve başka bir ofis bulmak zorundadırlar. Sergey’in kız arkadaşı onlara geçici bir çözüm sunar. Sergey’in kız arkadaşı Wojcicki, Stanford kampüsü yakınlarındaki banliyöden 5 yatak odalı bir daire satın almıştır. Ama mortgage ödemelerini yapamayacağından korkmaktadır. İki boş odayı onlara verir. Onlar da ödemelerde Sergey’in kız arkadaşına yardım ederler. Google’ın ünü hızla büyümeye devam eder. Bu geçici ofis, Time Dergisi’ne kapak olur. Time Dergisi, Google’ı 1999’un en iyi siber teknolojisi ilan eder.

Şimdi, kitabın hepsini de özetlemiş olmayayım. Bundan sonra Google’ın yaşadığı sorunlar engeller, işçi alımları, sponsor baskıları, reklam gelirleri, aramada ilk sıraların nasıl belirleneceği, spamlar ve geleceğin arama motorundan bahsediliyor. Benim için bu kitabı okumak büyük zevkti. Merak ettiyseniz siz de okuyun.

Bir dipnot ekleyeyim:
Hâlâ Google’ın teknoloji başkanı ve yönetim kurulu üyesi olan Sergey Brin, Forbes’a göre 18,7 milyar dolarlık servetiyle, dünyanın en zengin 100 insanından birisi. Dünyanın 32. en zengini olan Sergey’den sonra, ortağı Larry Page gelir. O da 33. sıradadır. Larry, Sergey’den bir kaç ay büyüktür. Larry 37, Sergey de 36 yaşındadır. Bill Gates, Larry Page, Sergey Brin ve Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg dünyanın kendi çabalarıyla milyarder olan 4 insanıdır.


“Hiç kimse ve gerçekten hiç kimse Google Hakkında John Battelle’den daha uzun, daha fazla ve daha zekice düşünmemiştir ve daha fazla araştırma yapmamıştır.”

Google'ın Büyülü Öyküsü

John Battele
Pegasus Yayınları

0 yorum:

Yorum Gönder