BÜYÜLÜ ÇEMBER / NİLAY DALYAN

Bu kitap hem büyükler hem de küçükler için. Kitap için belirlenen yaş aralığı 8-11. Ancak ben, ciddiyetini unutmak üzere olduğumuz konuları hatırlamak ve üzerinde bol bol düşünmek için büyüklere de ısrarla öneririm.

Sedat Girgin’in kitaptaki çizimlerini çok beğendim. Farklı tarzı sayesinde kitabı şöyle bir karıştırdığınızda kitabın içindeki hissi anlayabilirsiniz.

Küçük bir çocuk olan Rick, Büyülü Çember’de annesi Guendy ve arkadaşı Ursula ile mutlu bir yaşam sürerken büyülü çemberden ayrılmak zorunda kalıyor ve Rick ile Amalia Kocasoğan’ın yolları bir yerde kesişiyor.

Büyülü çember’in neresi ya da nasıl bir yer olduğunu size söylemeyeceğim. Çünkü ben en çok bunu merak etmiştim. Kitapta iyi ile kötü, doğal ile yapay arasındaki ayrım ve bunların sonuçları çok net bir biçimde işlenmiş. Hatta kötü olanı, o kadar kötü işlemiş ki, insan bazı hataların sizi neye benzetebileceğini, nerelere sürükleyebileceğini düşünüp kitap boyunca iyiye daha bir meylediyor.

Bu kitabın kahramanları: Yabanıl çocuk Rick, Rick’in annesi kurt Guendy, Rick ve Guendy’nin en yakın arkadaşları maymun Ursula, yanlış olana karşı tek başına direnmenin sembolü Amalia Kocasoğan ve kötü adam Üçişkembe.

Kitabın kuvvetli yanları, akıcı, düşündürücü, heyecanlı olması ve hayal gücünü geliştirmek için iyi bir yol izlemiş olması.

Son olarak kitap hakkında kafanızda bir şeyler canlandırsın diye, doğayı kendine düşman edinmiş olan, kitaptaki  kötü karakterlerden biri, Üçişkembe’den bir alıntı:
Uzun yıllar, hatta gene çekinmeden söyleyebilirim ki binlerce yıldır, insanoğlu doğanın kibirli ve bizleri küçümseyen tavrı karşısında ezilmiş ve bunalmıştır.”


Yazar: Susanna Tamaro
Çizer: Sedat Girgin
Çeviren:Eren Cendey
Can Çocuk Yayınları

0 yorum:

Yorum Gönder