ÇİVİSİ ÇIKMIŞ DÜNYA-UYGARLIKLAR TÜKENDİĞİNDE / AYFER NİĞDELİOĞLU

Evinde sıkılıyorsan başka bir eve geç,
Ülkende bunalıyorsan başka bir ülkeye göç.

Peki, ya Dünya’nın çivisi çıktıysa?

Dünya okurlarının daha çok tarihsel romanlarıyla tanıdığı Lübnan asıllı Fransız yazar Amin Maalouf bu kitabında, dünyanın yerinden çıkan başlıca çivileriyle ilgili kaygılarını anlatıyor. Kitap, doğal kaynaklı olanların yanı sıra, yanlış ve çıkarcı politikaların doğurduğu ekonomik ve siyasal krizlerle mücadele eden insanlık için bir yol haritası niteliğinde. 

İki kültürün üstüne inşa ettiği kimliğini her eserinde algıladığımız yazar, bir dünya aydınının tüm içtenliğiyle dile getirdiği kaygılarını, çöküşü ve gerilemeyi önlemek için bütün gücümüzle harekete geçmemenin bir intihar, bir suç olduğunu da ekliyor. 

Maalouf, II. Dünya Savaşı sonrasında Batı dünyasının benmerkezci politikalarının dünyada neden olduğu kaosu eleitir,iyor ve geçmişte uygarlığın beşiği sayılan Doğu'nun geri kalma nedenlerini ele alıyor. Atatürk Türkiye’sini ise ne Doğu ne de Batı ile pek ilişkilendirmeden özgünlüğünü teslim ederek siyasi ve kültürel başarı örneği olarak ortaya koyuyor: “Osmanlı ordusunun bu subayı, galiplere hayır deme cesaretini göstererek, onları, tasarılarını gözden geçirmek zorunda bırakmıştır. Halkından da, Avrupalılara karşı savaş verirken Avrupalılaşmasını istedi. Toplum da çok şikayet etmeden gelenek ve inanışlarının alt üst edilmesine izin verdi. Çünkü kendisine haysiyetini geri veren kişiye destek verir halk. “Siyasette dinin kendisi amaç değildir, düşüncelerden biridir yalnızca; meşruiyet en inançlı olana değil, mücadelesi halkınkiyle aynı olana verilir” diyor Türkiye’yi anlattığı bölümde. 

Yadsınamaz boyuttaki Doğu-Batı sorununu, Çin ve Hindistan’ın göz alıcı büyümeleri ve küçülen dünyamızdaki göçmenlik sorunları ve ekoloji meselesi ile ilgili görüşlerini, çağına duyarlı bir aydın olarak okurlarıyla paylaşıyor Maalouf. 

Çözümün “öteki”nin kültürünü tanımaktan geçtiğini ifade eden yazar, tüketemeyeceğimiz tek kaynağın bilgi olduğunu da ekliyor. Tıbbın bize armağan ettiği fazladan onlarca yılı neyle dolduracağız? 

Kitabın blog’unda okurların yaklaşımlarına ve çözüm önerilerine yer veriliyor, her yeni baskıda eser güncelleniyor. 

Yazar son söz olarak, çözüm yollarının daralmasına karşın henüz tıkanmadığına ilişkin görüşlerini belirtiyor ve kaygılarında haklı çıkma korkusunu dile getiriyor. 

Umarım ki haksız çıkar. Bu, insanlığın kazancı olur. 


Çivisi Çıkmış Dünya-Uygarlıklar Tükendiğinde
Amin Maalouf
Çeviren: Orçun Türkay
Yapı Kredi Yayınları

0 yorum:

Yorum Gönder