DAHA MUTLU YAŞAMAK / MİNE EGBATAN

Daha mutlu yaşamak… Gençten yaşlıya, yoksuldan zengine, yediden yetmişe her insan yaşamı boyunca mutluluğu arar, ona ulaşmak için türlü yollara başvurur. Şanslı olan biraz da olsa mutluluğun tadına bakar, şansı yaver gitmeyense erişemediği ideal mutluluğun hayaliyle yanıp tutuşur. “Mutluluğa nasıl ulaşılır, bunun bir yolu var mıdır?” sorusunun yanıtı aslında çok da yabancı değil, mutluluğa ulaşmak bir ölçüde kendi elimizde. Dış faktörler bunu her ne kadar olumsuz yönde etkilese de her insan mutluluğun tadına varmıştır bir kez de olsa.

Son yıllarda Harvard’da en popüler öğretim üyelerinden olan Dr. Tal Ben-Shahar nasıl daha mutlu olunabileceği sorusuna bilimsel araştırmalara dayalı, somut ve güvenilir bilgilerle desteklenmiş Daha Mutlu Yaşamak: Kalıcı Mutluluğun Sırları adlı kitabında yanıt veriyor. Üç bölümden oluşan kitapta; mutluluk kavramının tanımlanması, mutluluğun yaşama uygulanması ve mutluluğa ulaşmak için yapılması gerekenler anlatılıyor. Her bölüm içinde, “Düşünme Zamanı” adlı başlıklar altında yazılanlarla; okuyucuyu konuyla ilgili düşünmeye yöneltmek, kendi hayatında mutluluğunu engelleyen aksaklıkları ya da güzel anları hatırlaması ve böylece kitaptan daha fazla fayda sağlaması amaçlanmış.

Kitabın ilk bölümünde “Mutluluk nedir?” sorusu ele alınıyor. Ben-Shahar mutluluğun tanımını eksiksiz olarak yapmasa da mutlu bir yaşamın temel ilkeleri hakkında okuyucunun dikkatini çekmek istiyor. Ben-Shahar ideal mutluluğa ulaşmayı umutsuzca beklemek yerine daha mutlu olma arayışı içine girmenin daha faydalı olduğunu öğütlüyor. Bunun içinse bizi mutlu edecek yeni davranışlar kazanmak, karşılıklı memnuniyet duygularımızı ifade etmek gibi yollara başvurmak gerekiyor. Mutlu olmak için bugünle gelecek arasında mutlaka bir uyum olması gerektiğini söyleyen yazar, “Hamburger Modeli” adını verdiği kuramda dört farklı insan tipinden bahsediyor ve onların mutluluğa nasıl baktığını irdeliyor. “Mutlu İnsan Modeli”nin en sağlıklı model olarak hem şimdi hem de gelecekte insana kalıcı mutluluk getirdiğini ifade ediyor.

Mutluluğu “Hayatı büyük keyif alarak anlamlı bir şekilde yaşamak” olarak tanımlayan yazar, mutlu olan insanın hayatta bir amacı olduğunu ve olumlu duygular içinde yaşadığını savunuyor. Mutluluğun “zevk” ve “anlam” ögelerinin birleşimi olduğuna inanan yazar, mutluluğun hem bugünümüzü hem de yarınımızı güzel kıldığını vurguluyor.

Yaşamı değerli ve yaşanılır kılan en önemli şeyin mutluluk olduğuna inanan Ben-Shahar, materyalist olmanın sanıldığının aksine insanlara mutluluk getirmediğini çeşitli örnek ve bilimsel verilerle destekliyor. Mutlu olmak için aktif olarak mücadele etmenin ve bir hedef belirleyip ona ulaşmak için çeşitli girişimlerde bulunmanın önemine işaret ediyor.

Kitabın ikinci bölümü eğitim, iş yaşamı ve ilişkilerimizde nasıl mutlu olunacağı hakkında öğütlerden oluşuyor. Yaşamdan çeşitli örneklerle daha da eğlenceli hâle getirilen kitapta mutlu yaşama ulaşmanın ilkelerine değiniliyor. Öğrenme aşkını tetikleyen ve öğrencilerin öğrenme sürecinden zevk almaları için onları mücadeleye teşvik eden bir eğitim sisteminin mutluluğa daha çok katkıda bulunacağını savunuyor Ben-Shahar. İş yaşamında önemli olanın kişiye haz verecen, yapmaktan zevk aldığı işlere odaklanması olduğunu vurguluyor yazar. İlişkilerimizde mutlu olmanın yolu her türlü duygu, düşünce ve sevincimizi paylaşmaktan geçiyor. Koşulsuz sevginin mutlu bir ilişki için gerekli olduğuna dikkat çeken yazar, bunun tek başına yeterli olmadığını yaşanan ilişkiye anlam yüklemenin ve ondan zevk almanın mutlu ilişkiye katkıda bulunacağını söylüyor.

Üçüncü bölümde, mutluluğa erişmek için pratik bilgiler yer alıyor. Önceki bölümlerden farklı olarak burada, mutluluğa ulaşmak için yaşamımızda uygulayabileceğimiz bilgiler veriliyor. Bireyin yaptığı işi bir görev duygusuyla değil, isteğiyle ve kendi mutluluğu için yapmasının hem kendine hem de diğer insanlara daha faydalı olacağı anlatılıyor. Mutluluk getirecek anlamlı ve zevk veren faaliyetlerin yaşamı olumlu yönde etkileyeceğini vurguluyor Ben-Shahar. Bunun da daha uzun süreli ve kalıcı mutluluğa erişmeyi kolaylaştırdığını savunuyor. Mutluluğa ulaşmanın yollarından birinin de kendimizi değerli hissetmek olduğunu söyleyen yazar, kendi değerinin farkına varmayan insanların yaşamlarının olumsuz yönde etkilendiğine işaret ediyor. Yaşamda farkındalığın artırılmasının mutluluğu da artıracağına inanan yazar, zaman makinesi alıştırması ile daha mutlu olmak için insanların yaşamlarındaki öncelikleri fark etmelerinin ve öğrendikleri yeni bakış açılarını uygulamaya koymalarının önemine değiniyor. Daha sade ve düşük tempoda yaşamanın mutluluğu artıracağı ifade ediliyor. Mutluluğun yaşamda ulaşılması gereken son amaç olduğu vurgulanıyor. İnsanlar mutluluğun en değerli para birimi olduğunun farkına vardığında, mutluluk devrimi olacağını, böylece daha mutlu, sağlıklı ve çatışmaların azaldığı bir toplum yaratılacağını belirtiliyor.

Mutlu olmanın aslında ulaşılması güç bir ideal olmadığını söyleyen yazar, hayatımızı anlamlı kılan küçük anların bile mutlu bir yaşamın işareti olduğunu vurguluyor. “Mutlu olmak aslında bu kadar basit bir iştir.”

Mutlu yaşamın ilkelerinin anlatıldığı kitap bilimsel verilerle, ünlü filozof ve düşünce insanlarının anlamlı sözleriyle, somut ve yaşamdan ilgi çekici örneklerle güçlendirilmiş, daha ilgi çekici ve eğlenceli hâle getirilmiş. Kitabın amacı yalnızca teorik bilgiler vermek değil. Her bölüm sonunda “Alıştırmalar” başlığı altında küçük uygulamalar önerilerek daha mutlu bir yaşamın kapıları aralanıyor. İyi okumalar...


Daha Mutlu Yaşamak
Tal Ben-Shahar
Elma Yayınevi

1 yorum:

Satın alınan ‘Mutluluk’.

Çok garip değil mi, nasıl mutlu olacağımızı öğrenmek için kitap satın alıyoruz.
Aksi takdirde Dr. Tal Ben-Shahar bunu bizimle paylaşmıyor.Ya da şöyle,yazar bunu bizimle paylaşırken biz mutluluğun formulünü öğreneceğimiz için,yazar da kitabı satın alındığı için mutlu.
İki taraflı memnuniyet yasası!
Bence mutluluğun sırrı bu yasaya bağlı, yoksa kimsenin
çıkarının olmadığı bir alışveriş karşısında mutlu olduğunu görmedim.Yani karlı olmadığınızı düşünmezseniz asla mutlu hissetmezsiniz.Bu yaşamak bile olsa...
Ben-Shahar, ‘materyalist olmanın sanıldığının aksine insanlara mutluluk getirmediğini çeşitli örnek ve bilimsel verilerle desteklemesi’ beni güldürdü.
Zira kutsal kitaplar binlerce yıldır yazıyor bunu,yeni keşfetmiş olması çok ilginç.

Dr. Tal Ben-Shahar araştırmış ama bana yeni bir şey söylememiş.

Yorum Gönder